Делови на Лондон имаат повисока стапка на туберкулоза од Руанда

од Vladimir Zorba

Делови на Лондон имаат повисока стапка на туберкулоза од Руанда и Ирак, се вели во извештајот на лондонскиот Собранието.

73295-640x360-london-skyline-ns

Една третина од општините во Лондон се соочува со високи стапки на ТБ, со повеќе од 40 пациенти на 100.000 луѓе. Некои болници во Брент, Eалинг, Хароу бележат повеќе од 150 пациенти на идентичен примерок.

Според извештајот, најчесто страдаат од туберкулоза затвореници, бездомници, зависници од дрога, бегалците и мигрантите.

Иако градските власти препорачуваат вакцинација против ТБ за сите новородени, осум од 24-те општини не нудат ваков вид на превенција, објави ББС.

 

Слични содржини