Делта вирусот ги смени целосно претпоставките за Ковид-19

од Vladimir Zorba

Делта варијантата на Ковид-19 е најбрзата, најтешката и најимпресивната верзија на коронавирусот а овој вид ги сврти наопаку претпоставките за болеста, велат вирусолозите и епидемиолозите.

Заштитата со вакцините останува многу силна против тешки форми на болести и хоспитализација, без оглед на тоа која варијанта на вирусот го предизвикува, а најголемиот ризик го сносат невакцинираните, се согласуваат 10 водечки експерти за Ковид-19.

Не само што е потешко да се прележи делта варијантата, туку е и многу полесно да се пренесе од една на друга личност, со што се зголемува бројот на заразени и хоспитализирани меѓу невакцинираните, велат лекарите.

Исто така, има се повеќе докази дека делта варијантите, исто така, влијаат на целосно вакцинираните луѓе во поголема мера од претходните варијанти, и постои растечки страв дека вакцинираните лица може дури и да го шират.

„Делтата се покажа како најтешка и најбрза варијанта досега“, изјави британскиот микробиолог Шерон Пикок.

Додека не се соберат повеќе информации за пренесување на делта видот, експертите велат дека можеби е потребно повторно да се воведе носење маски, одржување на физичкото растојание помеѓу луѓето и други мерки, заедно со сеопфатна кампања за вакцинација.

Во Израел, во моментов се хоспитализирани околу 60 проценти од невакцинираните. Повеќето се на возраст над 60 години и имаат хронични здравствени проблеми.

Во САД, кој има најголем број на инфекции и смртни случаи со Ковид-19 во светот, делта-варијантата сочинува околу 83 проценти од новите инфекции. Досега, невакцинираните сочинуваат 97 проценти од тешките случаи.

Студија во Кина покажа дека луѓето заразени со делта имаат 1.000 пати повеќе вируси во носот во однос на оригиналниот вид на вирусот од Вухан.

Слични содржини