Демонстрантите се обидоа  да нападнат  и да влезат во парламентот во Албанија.

Незадоволството почна мирно, но потоа  дојде до судир со полицијата , информираат светските медиуми.Демострациите  вклучуваат илјадници Албанци од целата земја.

Вграден видеоклип

Balkan Insight@BalkanInsight

After anti-govt demonstrators tried to break into Albania’s parliament in Tirana, police let off tear gas and fired water cannons at the crowd.

Полицијата употреби солзавец за да ги растера. Толпата беше растурена, но демонстрантите возвратија со фрлање тврди предмети кон полицијата.

 Сепак, голем број демонстранти беа подготвени со гас-маски и се цврста репеност  да  го освојоат  парламентот, пишува Валканинцет.

Има извештаи за 17 повредени полицајци.

И овој протест е опозициски – насочен против премиерот Еди Рама. Собраните инсистираат на тоа дека Рамах поднесе оставка и дека владата на државата ќе биде преземена од преоден кабинет.

Во знак на протест учествуваше и лидерот на опозициската Демократска партија (ДП), Лулзим Баша. Тој беше поздравен од толпата кога се појави со демонстрантите.

  Според опозицијата, денешното незадоволство е најраспространето во историјата на Албанија. Демонстрантите ја напишаа својата приказна.

Во потомство, демонстрантите палеа  слики на Рама заедно со Николас Мадуро.

Се потсетуваме дека ЕУ и САД ги повикаа опозициските партии во Албанија – Демократската партија (ДП) и Социјалистичкото движење за интеграција (ЛСИ), да не промовираат насилство, туку да мирно преговараат со владејачката партија.

Шефот на државата Илир Мета, исто така,   повика на смирување на тензиите.