Детален опис на заразата од коронавирус: Ова се симптомите кои не смеете да ги игнорирате

од Aleksandar Petrovski

Директорката на КБЦ Бежаниска коса, д-р Марија Здравковиќ, изјави дека претходната вечер била многу тешка во Србија, но дека повеќето од пациентите се опоравувале.

Таа, исто така, ги истакна симптомите на вирусот корона, кои не смееме да ги игнорираме.

На прашањето која е клиничката слика на која треба да реагираме доколку ја забележиме, таа рече дека симптомите се скоро исти како во првиот корона напад, но дека тие траат подолго сега.

Д-р Здравковиќ вели дека мора да се посвети внимание на:

– температурата трае повеќе од 24 часа

– кашлица

– замор

– поспаност

– тешки раце и нозе.

Како што рече таа, просечната возраст на хоспитализирани пациенти е околу 50 години.

„Но, тој просек станува се помал. Започнавме на 52, а сега нашиот статистички просек е 47, така што се движиме сè повеќе кон помладите категории. Секогаш имаме голем број на места за пациенти кои доаѓаат и не можат да се транспортираат понатаму затоа што тие би ја загрозиле нивната здравствена состојба “, објасни д-р Здравковиќ за РТС.

Слични содржини