Џамбаски: Изгубени се четири години со Договорот за добрососедство

од Nikola Popovski

Денеска се одбележуваат четири години откако Бугарија и Република Северна Македонија го потпишаа својот Договор за добрососедство, кој има за цел да ги истакне принципите на почит, доверба, разбирање и меѓусебно почитување на интересите на двете земји. Четири години подоцна, видливо во Скопје, ништо не се сменило. Власта во РСМ одбива да го применува Договорот за добрососедство и сè уште големiot српски шовинизам делува агресивно во Скопје. Четири години се изгубени намерно, организирани од кругови во Скопје, кои не ја сакаат сплотеноста меѓу Бугарија и Македонија, односно не сакаат Република Македонија да биде полноправен дел од Европската Унија, се огласи денес бугарскиот европратеник Ангел Џамбаски, по повод годишнината од Договорот со Бугарија.

Според него, секојдневно има брутално кршење на човековите права на луѓето со бугарска самосвест во Скопје, репресија и казни за нив и нивното самоопределување.

-Постојано миниирање на работата на Мешовитата комисија за историски прашања од македонските „историчари“. Промовирање на историските лаги во историските книги и тековната фалсификација на основните факти и настани. Се сомневам дека ќе поминат и десет години, со овој модел на коминтернативна мисла, а ситуацијата ќе остане иста, за жал, стои во објавата на Фејсбук на Џамбаски.

Слични содржини