Премиерот на Велика Британија, Борис Џонсон изјави дека останува „претпазлив оптимист“ дека Брисел и Лондон би можеле да склучат договор за последен момент за Брегзит пред 31 октомври, информира  ДПА.

„Ќе видиме до каде ќе стигнеме “, рече Џонсон, осврнувајќи се на планираните разговори со претседателот на Европската комисија Жан-Клод Јункер во понеделникот во Луксембург.

  „Јас сум претпазлив оптимист, но што и да се случи, ќе ја напуштиме ЕУ на 31 октомври “, рече тој по говорот во Северна Англија. Џонсон исто така истакна дека неговата влада „работи неверојатно напорно за да преговара за договор“.

Претходно денес, ирскиот премиер Лео Варадар коментираше за националните медиуми РТЕ дека „ јазот е преголем“ меѓу Брисел и Лондон за евентуален договор.

  На прашањето дали му верува на Џонсон, во текот на обвиненијата од британските опозициски пратеници дека Џонсон претендирал да ја подготви земјата за Брекзит без договор, Варадкар одговори: „Му верувам. Верувам дека кога тој вели дека сака договор за Брекзит, тој дејствува искрено и нашите тимови се во постојан контакт и ние истражуваме што е можно “.

Јазот е многу голем, но ќе се бориме и работиме до последен момент да го избегнеме Брексит без зделка, но не по секоја цена, во исто време ја подготвуваме земјата за сценарио без договор, рече тој.

Денес, Џонсон повтори дека може да го игнорира новиот закон за одложување на Брексит и да ја спречи земјата да ја напушти ЕУ без договор.

  „Мислам дека луѓето од оваа земја сакаат да го направиме Брексит “, рече тој, повторувајќи дека ја подготвува земјата да ја напушти ЕУ на 31 октомври. Џонсон се надева дека ќе постигне договор со Брисел на самитот на ЕУ на 17-18 октомври.