Димитров на средбата со амбасадорката Петровиќ: „Заедничката визија за европски Западен Балкан реафирмирана преку блиската соработка со Црна Гора“

239 прегледи

Заменик претседателот на Владата задолжен за европски прашања Никола Димитров денеска имаше средба со црногорската амбасадорка Марија Петровиќ, со цел размена на мислења и актуелности во контекст на евроинтеграцискиот процес како на Северна Македонија, така и на Црна Гора.

На средбата беше потврдена одличната соработка меѓу двете земји во контекст на тој процес.

„Искуствата на Црна Гора во водењето на пристапните преговори кои што беа презентирани пред Секретаријатот за европски прашања и Министерството за надворешни работи, ја потврдуваат нашата блиска соработка во постигнувањето на заедничката визија за нашите земји, но и за целиот Западен Балкан“, истакна вицепремиерот Димитров.

Соговорниците разговараа и за можноста за ревитализирање на соработката во рамките на Мешовитиот комитет според Спогодбата за соработка во областа на интеграцијата во ЕУ, согласувајќи се дека состанокот би бил особено значаен периодов, во светло на новата методологија  и начинот на спроведување на европските реформи во тој контекст.

Тие изразија очекување  дека позитивниот тренд во билатералната соработка ќе придонесе кон стабилноста на регионот и градењето на заедничката европска иднина.

Слични содржини