Димитров: Северна Македонија мора да развие нова позиција за историските прашања

од desk4

„Бугарија ги поддржува европските интеграции и перспективата на Северна Македонија, но земјата мора веднаш да развие нова позиција во која ќе ја поврзе својата поддршка за членство во ЕУ со решавање на контроверзни прашања меѓу Софија и Скопје, кои главно се однесуваат на историјата“. Ова го истакна копретседателот на бугарско-македонската комисија, Ангел Димитров во интервју за БНТ. Тој смета дека колегите од Скопје не биле спремни на компромис за македонската историографија, но дека има подобрување во последните два состаноци.

За него, голем чекор е напредокот за општата прослава на Свети Климент Охридски, Свети Наум Охридски, за проценката на кралот Самуил за владетел на Бугарија, како  за придонесот на бугарските владетели во IX-XX век во развојот на бугарската држава и на културата во Источна Европа и во словенскиот свет.

Покрај напредокот во договорите, Димитров истакна дека сепак двете страни се далеку од постигнување на посакуваниот договор.

 

Слични содржини