Димитров-Шоле: САД со поддршка за неодложно отпочнување на пристапните преговори на С. Македонија со ЕУ

од Nikola Popovski

Попладнево вицепремиерот за европски прашања Никола Димитров телефонски разговараше со Дерек Шоле, Советникот на Стејт департментот и посебен советник на државниот секретар на САД, Ентони Блинкен, со надлежност во однос на важни прашања од надворешната политика.

Соговорниците се надоврзаа на точките кои беа разговарани во април годинава, односно статусот на европското досие на Северна Македонија и актуелните можности за пробив на европскиот пат за време на португалското претседавање со Советот на ЕУ, информираат од кабинетот на Димитров.

Тој ја нагласил важноста на ова прашање во контекст на иднината на процесот на проширување на ЕУ со земјите од регионот што има силни геополитички импликации во однос на стабилноста и сигурноста на регионот и континентот.

„Пристапувањето на Западниот Балкан кон Европската Унија претставува инвестиција во стабилноста бидејќи европската визија за регионот подразбира демократија, владеење на правото, заемна соработка врз основа на почитување и заеднички вредности и интереси, наспроти истакнување на важноста на границите, поделбите и разликите како антипод на оваа идеја. Северна Македонија ја потврди таквата визија и покажа лидерство за обезбедување регионална безбедност, мир и соработка, а во насока на реализирање на заедничката стратешка цел – пристапување во евро-атлантската заедница што покрај членство во НАТО треба да биде заокружена и со полноправно членство во ЕУ“, изјави Димитров.

Од американска страна, беше потврдена поддршката за неодложно отпочнување на пристапните преговори на Северна Македонија со ЕУ бидејќи неисполнувањето на ветувањето засновано на постигнатите резултати придонесува кон дестабилизација на состојбата во регионот. Во таа насока, советникот Шоле ја нагласи американската поддршка на португалското претседателство и напорите за отпочнување на пристапниот процес. Тој исто така се заблагодари на врвната организација на неодамнешната НАТО вежба „Одлучен удар 21“, на армискиот полигон Криволак во комплексни услови, со оглед на пандемијата и изрази задоволство за сојузништвото меѓу двете земји.

Тој исто така се заблагодари на врвната организација на неодамнешната НАТО вежба „Одлучен удар 21“, на армискиот полигон Криволак во комплексни услови, со оглед на пандемијата и изрази задоволство за сојузништвото меѓу двете земји.​

Слични содржини