Димитров: Земјите кои беа против, сега критикуваат дека Бугарија го попречува процесот на проширување на ЕУ

од Vladimir Zorba

Проф. Ангел Димитров во емисијата „Сабота 150“ за Дејан Јотов вели дека учесниците од македонската страна во Заедничката мултидисциплинарна експертска комисија за историски и образовни прашања меѓу Бугарија и Република Северна Македонија не сакаат да одржат конкретни разговори на специфични теми со специфични аргументи.

Според дипломатот, има обид од македонските историчари да се сугерира дека има притисок врз Комисијата во Бугарија, што не е точно, нагласи тој.

„Наоѓам логични пукнатини во политичкиот став на земјите од ЕУ кон бугарската позиција и состојбата на посакуваната интеграција на Западен Балкан – конкретно РСМ и Албанија … Токму земјите кои до една година или две беа силно против ЕУ проширување, претседателот Макрон беше меѓу овие политичари, тие сега критикуваат дека Бугарија скоро го попречува процесот на проширување“, коментира тој и прецизира дека е нелогично да се претпостави дека автоматски ќе има промена на ставовите во РСМ со почетокот на процес на преговори со ЕУ, без да се даде гаранција дека ќе има такви промени.

Проф. Ангел Димитров посочи дека не е Бугарија таа што ја запира РСМ на патот кон ЕУ, „туку тие самите се сопираат“, „продолжувајќи да живеат со чудната идеја своето проблематично минато да го направат аргумент за без облачна иднина, во која ќе тврдат дека тие се нови, но не се промениле“.

Тој изрази надеж дека следниот состанок на Заедничката мултидисциплинарна експертска комисија за историски и образовни прашања меѓу Бугарија и Република Северна Македонија, што ќе се одржи за 4 месеци, ќе биде чекор напред.

Слични содржини