„Доаѓа крајот на пандемијата”: Бил Гејтс даде оптимистичка прогноза

од Берта Китинска

Филантроп и основач на „Мајкрософт“, Бил Гејтс даде интересно интервју за „Скај њуз“, во кое тој рече дека „светот не се подготвил за пандемијата на ковид 19, ниту близу до тоа што требаше да биде“, додавајќи дека вакцините ќе им помогнат на луѓето да се вратат во нормала.

Тој исто така зборуваше за тоа како неговата фондација АКТ-А помогна да се соберат средства и каква улога играше во ставање под контрола на пандемијата

– Кога нè погоди пандемијата, сфативме дека тоа е глобален проблем и дека мора да собереме средства и да се организираме на светско ниво. Многумина помогнаа, особено Велика Британија, Франција и Соединетите држави, па заедно со Светската здравствена организација и нашата фондација, тие рекоа: „Добро, што можеме да сториме?“, Рече Гејтс.

Што правеше АКТ?

– CEPI (Коалиција за иновации во подготвеност за епидемија) помогна во истражувањето на вакцините, GAVI (Сојуз за вакцинација) купи вакцини, а Глобалниот фонд финансираше терапии засновани на кислород. Тоа го стори АКТ, ги искористи сите дополнителни ресурси и ги координираше на глобално ниво – изјави основачот на Мајкрософт за Скај њуз.

– Исклучително е важно што го сторивме тоа затоа што светот не се подготвуваше за пандемија дури и близу до потребното. Научивме на патот, но би рекол дека, делумно поради она што го стори АЦТ, делумно поради парите дадени на САД за развој и истражување, сега имаме вакцини и гледаме дека на оваа пандемија ќе и дојде крајот – Гејтс е оптимист.

Слични содржини