ДОАЃААТ СУПЕР БРЗИ ТЕСТОВИ ЗА КОРОНА: Даваат резултат за максимум 30 минути

од Aleksandar Petrovski

Тестовите за коронавирус, што ќе им овозможи на луѓето да добијат резултати на самото место, за 15 до 30 минути, наскоро ќе бидат презентирани низ целиот свет.


Тоа може да спаси илјадници животи и да ја забави пандемијата во сиромашните и богатите земји. Сто дваесет милиони брзи анагени тестови, произведени од две компании, ќе бидат доставени до земјите со низок и среден приход и ќе чинат максимум пет долари.

Тестовите, кои изгледаат како тест за бременост, бидејќи двете сини линии покажуваат дали некој е позитивен на коронавирус, ќе ги толкува здравствен работник.

Еден од овие два теста веќе доби итно одобрение од Светската здравствена организација, а се очекува и другиот да се добие наскоро. Брзи и лесни, но квалитетни тестови, ќе овозможат масовно испитување на здравствените работници, кои умираат во голем број во земјите со ниски примања.

Исто така, богатите земји, кои аплицираа за иницијативата Kovid-19 Access Tool (ACT забрзувач), како што е Велика Британија, ќе можат да нарачаат тестови.

Иницијативата беше покрената во март од Светската здравствена организација, Европската комисија, Фондацијата Гејтс и француската влада.

Во замена за гарантирање на износот на Фондацијата Гејтс, компаниите ќе стават на располагање на 20% од своето производство на земјите со низок и среден приход, а 80% е наменет за други земји.

Германија веќе нареди 20 милиони тестови, а Франција и Швајцарија го следеа примерот.

Овие тестови за антигени се одобрени од СЗО се побрзи и полесни отколку порано и може да се користат за скрининг во училишта, универзитети и работни места.

Исто така, тестовите може да овозможат откривање на голем број заразени лица пред да добијат симптоми на коронавирус и да заминат во карантин.

Слични содржини