ДОБАР ПОЧЕТОК НА ГОДИНАТА за американската економија: Стапка на раст од 6,4 отсто

од Vladimir Zorba

Американската економија бележи годишна стапка на раст од 6,4 отсто во првиот квартал, покажуваат податоците на Министерството за трговија, пренесува „AA“.

Овој раст е во согласност со претходните очекувања на пазарот, додека реалниот бруто домашен производ (БДП) порасна за 4,3 проценти во четвртиот квартал на 2020 година.

Сепак, најголемата светска економија падна за 3,5 проценти во 2020 година, најголем пад од 1946 година.

БДП, заснован на сегашниот американски долар, се зголеми во првиот квартал за 566,8 милијарди долари на 22,06 трилиони долари.

„Ревизиите нагоре кон нерезиденцијални фиксни инвестиции, инвестициите во приватен инвентар и извозот беа надокнадени со нагорна ревизија кон увозот“, се вели во соопштението на Министерството за трговија на САД.

Слични содржини