Додик: Косово е држава во обид, БиХ е невозможна држава што се распаѓа

од Nikola Popovski

Српскиот член на Претседателството на БиХ, Милорад Додик, изјави дека Косово не добило меѓународно признание во Обединетите нации, како што Приштина очекувала од „преведувачот на светскиот поредок“.

Додик изјави дека тоа потврдува дека Косово е „само држава во обид, која ќе остане, а БиХ е невозможна држава во распад, што е јасно за секого“.

„Во Њујорк беше јасно дека овие две насилно создадени творби, БиХ и Косово, не се субјекти на меѓународната политика и право и јасно е дека нивната позиција на меѓународната сцена се намалува со текот на времето, што е судбина на Црна Гора под Мило Ѓукановиќ. како претседател“, изјави Додик за новинската агенција „Срна“.

Тој оцени дека состанокот на претседателот на Претседателството на БиХ, Жељко Комишиќ, со претседателката на Косово, Вјоса Османи и претседателот на Црна Гора, Ѓукановиќ, бил „карикатуриран“ и дека јасно покажува каква држава е БиХ „штом овие двајца ултра-шовинисти се негови соговорници“.

„Фактот што БиХ не го призна Косово не беше пречка за Османи за оваа средба со Комшиќ, бидејќи тие се обединети со нескриена омраза кон Србите“, оцени Додик.

Слични содржини