Додик: Остануваме воено неутрални, нема влез во НАТО

од Vladimir Zorba

Претседателот на Претседателството на БиХ, Милорад Додик, изјави дека Република Српска не го менува ставот за воена неутралност, односно дека се противи на влегувањето на БиХ во НАТО.

Министерот за одбрана на БиХ, Сифет Поџиќ, претходно рече дека БиХ е во Акциониот план за членство во НАТО, што, според него, е последниот чекор за полноправно членство.

Одговарајќи на прашањето за изјавата на Поџиќ, Додик рече дека официјалните лица од Република Српска дејствувале врз основа на декларацијата на Собранието на РС, објави РТРС.

Тој исто така потсети дека има декларација за НАТО од последниот самит, во која се вели дека Грузија, Украина и некои други земји се во процес на интеграција во НАТО, а БиХ е во процес на соработка, а не во интеграција.

„Ако БиХ може да се приклучи, или Федерацијата БиХ може да влезе во НАТО, нека влезе утре, па да видиме како ќе се одвива без нас“, нагласи Додик.

Тој истакна дека „ваквите тези треба да се запрат еднаш и засекогаш, бидејќи нема НАТО“.

„Ако мислат дека можат да одат во НАТО, нека донесат одлука и ќе видите дека нема ништо лошо во тоа. Остануваме посветени на воената неутралност и она што го донесе Националното собрание“, нагласи Додик.

Слични содржини