Доколку продолжи со ова темпо, на Србија не и бега полициски час

од Vladimir Zorba

„Сè уште сме далеку од одлуката да ги затвориме училиштата и целосно да се префрлиме на часови на Интернет. Исто така, мислам дека не можеме да зборуваме за полициски час, сè уште не е време за такво нешто. Сепак, ако вака се продолжи и ако се зголемува (бројот на заразени), мора да сеземат во предвид сите мерки кои можат да се користат за да се стави под контрола целокупната епидемиолошка состојба“, изјави за Нова.рс членот на кризниот персонал, епидемиологот Бранислав Тиодоровиќ.

Тој вели дека епидемиолошката состојба во училиштата се следи секојдневно и дека тие ќе реагираат во согласност со податоците.

„Ќе донесеме одлука лесно, доколку има нарушувања“, вели Тиодоровиќ, коментирајќи ја можноста за преселба на часови од дома.

Исто така се очекува договор за нова седница на Кризниот штаб, а тоа може да се случи утре или задутре.

„Знаете кој го свикува Кризниот штаб, ние веројатно ќе имавме состанок денес, да не беа седниците на Собранието“, вели Тиодоровиќ и на тој начин нè потсетува дека премиерката Ана Брнабиќ е шеф на Кризниот штаб и дека се очекува да биде назначен нов министерски сет во Собранието денес, повторно на чело со Брнабиќ.

Тој признава дека моменталната епидемиолошка состојба го загрижува.

„Загрижен сум од зголемувањето на бројот на заразени лица и поради очекувањето дека и денес ќе бидеме во трицифрен број, а може и четирицифрен. Веројатно, со оглед на вкупните трендови овие денови, Белград ќе продолжи да биде најистакнат пример за зголемување. Затоа, мерките мора да се спроведат“, вели Тиодоровиќ.

loading...

Слични содржини