По 50-годишна возраст, нутритивните потреби на телото се менуваат. На телото му станува сè потешко да апсорбира одредени хранливи материи, а во исто време расте и потребата од оние кои ја поддржуваат енергијата, имунитетот, густината на коските и здравјето на мозокот. Недостатокот на клучни витамини во овој период може да го зголеми ризикот од замор, остеопороза, проблеми со варењето и когнитивен пад. За да се поддржи здравото стареење и да се зачува квалитетот на живот, важно е да се фокусираме на хранливите материи кои се сè попотребни со возраста. Дерматологот и доктор др. Мамина Турегано истакна три додатоци во исхраната кои се особено корисни за луѓе над 50 години.
Витамин Д
Витаминот Д игра клучна улога во апсорпцијата на калциум, а неговиот недостаток може да предизвика слабеење на коските, зголемен ризик од фрактури и развој на остеопороза, особено кај жени во менопауза и постари лица. Но, како што истакнува д-р Турегано, улогата на овој витамин оди многу подалеку од здравјето на коските:
„Витаминот Д е повеќе од витамин, тоа е хормон кој го поддржува имунитетот, расположението, цврстината на коските, па дури и здравјето на кожата. Ниските нивоа на витамин Д се поврзани со замор, депресија, слаби коски и ослабен имунолошки систем. Повеќето луѓе, за жал, имаат недостаток дури и оние кои се изложени на многу сонце. И да, сè уште можете да добиете витамин Д ако користите крема со заштитен фактор. Тоа е комплексна тема“, изјави таа.
Омега-3 масни киселини
Омега-3 масните киселини се клучни за здравјето на луѓето над 50 години бидејќи тие поддржуваат бројни системи во телото кои стануваат почувствителни со возраста, вклучувајќи го мозокот, срцето и зглобовите.
Д-р Турегано објаснува: „Омега-3 масните киселини се важни за здравјето на мозокот, сјајната кожа, функцијата на срцето и намалувањето на воспалението. Ако не јадете масна риба како лосос или сардини најмалку двапати неделно, добро рибино масло или додаток на база на алги може да ви помогне. Омега-3 исто така ја поддржуваат концентрацијата, расположението, па дури и кожата склона кон акни – намалувајќи го воспалението одвнатре.“
Пробиотици
Со возраста, варењето се забавува и нивото на корисни бактерии во цревата се намалува, што може да доведе до надуеност, запек или симптоми слични на синдром на иритабилни црева. Во овој контекст, пробиотиците помагаат во одржувањето на рамнотежата на цревната флора и подобрата апсорпција на хранливите материи.
„Пробиотиците се клучот за здраво варење, црева и сјајна кожа. Цревната микрофлора влијае на сè, од надуеност до акни, магла во мозокот и проблеми со кожата. Квалитетниот пробиотик (или ферментирана храна како кимчи и кефир) помага во балансирањето на цревата, што значи подобро варење, посилен имунитет и почиста кожа. И не заборавајте ги пребиотиците тие ги хранат тие добри бактерии за да можат да напредуваат. Затоа, вклучете повеќе пребиотска храна како што се лук, кромид и банани“, заклучува докторот.