Допир на метаверзумот: Meta претстави ракавица за додадена и виртуелна реалност (ВИДЕО)

од Vladimir Zorba

Meta оваа недела се пофали со напредок во технологијата што треба да биде еден од клучните делови на нивниот „метаверзум“, наследник на Facebook и „платформа што ќе го промени Интернетот“. До неодамна, одделот за истражување Reality Labs на Facebook, а денес и на Meta, дизајнираше и изгради прототип на интерактивна ракавица за манипулирање со објекти во додадена и виртуелна реалност – онаа во која примарно ќе функционира метаверзумот.

Допирање на дигиталниот свет

Прототипот што го претставија е резултат на седумгодишна работа на мека роботика, механика, наука за перцепција, микрофлуиди, следење движење и давање тактилни (хаптички) повратни информации. Оваа ракавица треба на многу реален начин да го пренесе искуството на допирање предмети од реалниот во виртуелниот свет, а корисникот да ги „чувствува“ виртуелните предмети како реални. На тој начин, ракавицата треба да може да пренесе карактеристики како што се обликот, острината на рабовите, текстурата на површината и слично.

За тоа користи сензори, мека роботика и целосно нова технологија на микрофлуиден процесор. Нивната задача е да го контролираат протокот на воздух низ актуаторите лоцирани на ракавицата. Може да има значително повеќе од нив на површината отколку електромеханичките актуатори, така што искуството на допир треба да биде пореално, според Meta.

Проектот за хептични ракавици започна како „moonshot“, амбициозен проект со мали шанси за успех. Сепак, се покажа дека е изводливо и сега компанијата сака да го „турка“ до крај и на крајот да го вклопи во нивната визија за метаверзум.

„Речиси сè што правиме овде го развиваме од нула. Учиме како луѓето го чувствуваат и перципираат допирот и како ги извршуваат задачите. Истражуваме како да ги доловиме сите варијации во обликот и големината на човечките раце, одржувајќи механичка врска со корисникот. Ги прошируваме границите на она што е можно со мека роботика и инструменти за следење на движењата. Измислуваме сосема нови меки материјали и производствени технологии“, изјави Шон Келер, проект менаџер.

Слични содржини