Др.Поповиќ: „Делта сојот се шири, ова ќе биде бран на невакцинирани“

од Берта Китинска

Имунизацијата се забави, делта сојот се забрза, четвртиот бран на епидемијата е тука. Ова ќе биде бран на невакцинирани лица, тие ќе го генерираат овој вид на вирус во овој бран и можеби некој нов вид што ќе се појави, рече советникот на УНИЦЕФ за имунизација, д-р Драгослав Поповиќ.

Советникот на УНИЦЕФ за имунизација, д-р Драгослав Поповиќ, рече како гостин во РТС дневно дека делтата сорта на коронавирус станува сè побрза и дека нè чека четвртиот епидемиски бран.

– Ова ќе биде бран на невакцинирани лица, тие ќе го генерираат овој вид на вирус и можеби некој нов вид што ќе се појави – изјави Поповиќ.

Тој рече дека вакцините дејствуваат против делта вирусот, и апелираше до оние кои не биле вакцинирани дека доколку утре одат да ја примат вакцината, можат да го зголемат имунитетот.

Според него, најважни се првата и втората доза на вакцината, а треба да се вакцинираат оние кои не биле вакцинирани, а дури потоа ќе се разгледа кој би можел да биде кандидат за третата доза.

– Тие се постари кандидати за трета доза, бидејќи нивниот имунолошки одговор е побавен, но тие веќе добиле две дози и не гледам проблем во приемот на третата – рече Поповиќ. Тој посочи дека вирусот е под притисок, дека голем број на луѓе во светот вакцинирани, но дека тоа не е доволно и дека вирусот бара начини да преживее.

Тој ја поддржува задолжителната вакцинација за здравствените работници воведена од некои земји и додава дека некои работи тргнале наопаку.

– Никој нема право да го шири вирусот и да претставува опасност за другите луѓе. Како прво, здравствените работници треба да бидат вакцинирани, тие се на линијата на фронтот – потенцира Поповиќ.

Слични содржини