Драматичен раст на продажбата на електрични кинески автомобили во Германија

од Vladimir Zorba

Пазарниот удел на електричните автомобили испорачани од Кина во Германија се зголеми за повеќе од тројно во првиот квартал. Од јануари до март, 28,2 отсто од сите електрични автомобили увезени од странство дошле од Кина, според Федералното биро за статистика.

Во истиот квартал лани пазарниот удел бил само 7,8 отсто, објави „ХАК“. Кинескиот производител на електрични автомобили Нио, на пример, неодамна објави дека сака да го престигне германскиот конкурент Фолксваген по пазарен удел во Европа.

Многу производи за секојдневна употреба, како и стоки за енергетска транзиција, сега главно доаѓаат од Кина, истакнуваат статистичарите.

Слични содржини