Актуелно
Почетна / TOP NEWS / Дубровник „поевтин“ и до 60 отсто од лани, туристи нема

Дубровник „поевтин“ и до 60 отсто од лани, туристи нема

Градот Дубровник, една од најважните туристички престолнини на хрватското крајбрежје, оваа година бележи рекорден мал број туристи поради пандемијата од коронавирус.

Според системот за проверка и одјавување на гости на eVisitor, 2.145 гости престојувале во Дубровник на 5 јули 2020 година, што е само 13 проценти од бројот на гости кои престојувале во тој град минатата година на тој ден во 2019 година, кога биле реализирани 24.824 ноќевања.

Туристичкиот одбор во Дубровник наведува дека хотелското сместување во тој град моментно има најголем број гости од Германија, Хрватска и Босна и Херцеговина, додека Германците, Французите и Полјаците претежно престојуваат во приватно сместување.

На почетокот на сезоната угостителите на Дубровник се надеваа и на подобра состојба, пренесува порталот Индекс.

Претседателот на здружението на угостители во Дубровник и сопственик на таверната во Ото, Анте Влачиќ, вели дека тековните приходи што ги генерираат нема да бидат доволни за покривање на основните трошоци.

„Повеќето мои колеги имаат промет и приход до 10 проценти во однос на лани. Приближно се совпаѓа со бројот на гости кои доаѓаат во Дубровник… Можеби тој процент е дури и малку понизок, затоа што изгубивме дневни екскурзионисти, на пример од БиХ и Црна Гора, како и гости од крстарењата, рече Влашиќ за „Dubrovački dnevnik“.

Како што вели, никој не се подготвил за новата ситуација, особено затоа што минатата сезона била рекордна, а дури и најавено е намалување на ДДВ за оваа, што би претставувало дополнително олеснување за угостителите.

Споредено со рестораните, кафеаните што работат во текот на целата година и кои ги посетуваат локалното население се нешто подобри.

Потпретседателот на професионалната група на туристички агенции во Хрватската стопанска комора и сопственик на туристичката агенција за изнајмување „Доминиум травел“, Славица Гркеш, вели дека падот на прометот на нивната агенција до 1 јули е 94,67 проценти.

Што се однесува до изнајмувањето, правиме повеќе резервации на Мљет и Пељешац отколку во Дубровник, а оние што се однесуваат на Дубровник се претежно „последни минути“ за единици кои имаат паркинг. Ние продаваме најевтино и најлуксузно сместување што го нудиме“, рече Гркеш.

Кога станува збор за цените, таа тврди дека скоро сите ги спуштиле, некои дури и до 60 проценти, додека други решиле да не ги изнајмуваат своите станбени единици за туристички цели.

loading...