Дума: Донесен закон за помош на руската армија во операции во странство

од Stefanija Kuzmanovska

Руската Државна Дума денеска во прво читање го усвои предлог-законот за правото на руската влада да воведе посебни мерки во економската сфера, со цел да се осигура дека вооружените сили на Руската Федерација, другите трупи и власти ќе спроведат контра- терористички и други операции надвор од територијата на Руската Федерација.

Нацрт-законот, одобрен во прво читање од Државната дума, вели дека државата може да воведе „посебни економски мерки“ за време на воените операции, барајќи од компаниите да ја снабдуваат војската со стоки и услуги на барање на руската влада.

Соодветниот предлог-закон е доставен на разгледување до Владата на Руската Федерација, пренесува „Интерфакс Русија“.

Предлог-законот предвидува дека со посебни мерки може, меѓу другото, да се предвиди спроведување на активностите на федералните извршни тела, извршните тела на конститутивните субјекти на Руската Федерација, локалните самоуправи и организации, постапката за нивно финансирање и логистика.

Со вториот предлог-закон, кој исто така помина во прво читање, ќе се измени Законот за работни односи за да ѝ се даде право на Владата да го регулира работното време и да одредува неработни денови во одредени бизниси.

Слични содржини