Актуелно
Почетна / TOP NEWS / Две лица во автомобил, лечење од 2000 евра: Кои информации за летувањата во Грција се точни, а кои се мит?

Две лица во автомобил, лечење од 2000 евра: Кои информации за летувањата во Грција се точни, а кои се мит?

Како што јавуваат некои балкански медиуми, порталите за туризам вчера објавиле што всушност е точно од информациите поврзани со летните одмори во Грција, а кои се митовите.

• Не е точно дека патниците нема да можат да влезат во Грција од 15 јуни ако во автомобилот имаат повеќе од две полнолетни личности (возач и еден сопатник).

Што се однесува до туристичките автобуси, грчкиот закон наведува дека „Границата на максималниот број дозволени патници во согласност со важечкиот закон се ревидира во согласност со епидемиолошката состојба“, што значи дека како што слабее епидемијата, така и овие мерки ќе бидат олабавени.

Според сегашниот закон, „сите јавни туристички автобуси и специјалните отворени или затворени градски туристички автобуси можат да носат до 50% патници од максималниот број патници по обезбедено возило“

• Не е точно дека ќе мора да платите 2.100 евра ако добиете Ковид-19 во Грција. Ваквите изјави не потекнуваат од Грција и не се забележани во грчките медиуми.

Нашата земја треба дополнително да каже кога ќе може да се отвори границата со Грција, но се очекува да се договорат и да ја отворат најдоцна до 15 јуни.

• Грција веќе мириса на кафе, затоа што кафеаните и таверните се отворени денес, а хигиената е особено важна. На секоја маса има средство за дезинфекција, келнерите носат маски.

Се шпекулирало дека масите ќе бидат оддалечени, но тоа не е случај (или барем не се чини така). Дозволено е едно лице на 2 метри квадратни, додека на секоја маса може да седнат до шест лица, освен ако станува збор за семејство со малолетни деца (тогаш дозволено е повеќе од 6).

• Денес, исто така, по повеќе од два месеци жителите кои живеат на копното можат да патуваат на островите (со брод или авион)

• Хотелите и местата за сместување низ цела Грција добиле здравствени протоколи деновиве на кои ќе треба да се придржуваат. За нив нема да биде лесно, од нив се бара да следат голем број упатства и упатства.

• Започнале вежбите за подготовка за пристигнување на туристи на некои од островите: се прават проверки за подготвеност и обука на медицинскиот персонал во случај еден од туристите да добие „Ковид-19“.

• Само двајца новозаразени пациенти биле потврдени во Грција во неделата вечерта.

• Во 21 авион и 2.236 патници кои пристигнале во Атина од странство помеѓу 13 и 20 мај, само еден патник бил позитивен на Ковид-19.

• Поради многу успешната борба против пандемијата, германските тур-оператори ја означуваат Грција како многу безбедна дестинација за одмор. Значително се зголемени и резервациите за Грција, Балеарските острови и Португалија.

loading...