Една нова студија: Дури и умерено консумирање алкохол му штети на мозокот

од Берта Китинска

Ново истражување на Оксфорд покажа дека нема ограничување на количината на алкохол што се смета за „безбедна“ за здравјето на мозокот.

Студијата ја испита врската помеѓу потрошувачката на алкохол кај 25.000 Британци и количината на сива маса на испитаниците.

Истражувачите откриле дека потрошувачката на алкохол е „линеарно негативно поврзана со волуменот на сивата материја во мозокот“, што значи дека дури и мали количини на алкохол се во корелација со помалку сива материја.

„Сивата боја е важен дел од мозокот каде што се обработуваат информации“, изјави за Си-Ен-Ен водечката авторка на студијата Ања Топивала, клинички истражувач од Оксфорд.

Таа исто така објасни дека намалениот капацитет на сивата маса може да резултира со послаби резултати на тестовите за меморија и додаде дека функцијата на овој дел од мозокот, што е природна, се намалува со возраста.

Сепак, се покажа, како што рече, дека потрошувачката на алкохол го забрзува овој процес повеќе од другите променливи фактори на ризик, а тоа се однесува на оние на кои можеме некако да влијаеме, за разлика од стареењето.

– Многу луѓе пијат умерено и сметаат дека тоа е или безопасно или дури ги штити – предупреди Топивала.

Таа изјави дека лекот за невродегенеративни болести како што е деменцијата сè уште не е пронајден.

– Знаењето за факторите што можат да спречат оштетување на мозокот е важно за јавното здравје – истакна научникот.

Слични содржини