Актуелно
Почетна / Глобално / Свет / ЕК предупреди седум земји за кршење на прописите на ЕУ за азил

ЕК предупреди седум земји за кршење на прописите на ЕУ за азил

Европската комисија предупреди денеска седум членки, вклучувајќи ја и Словенија, Германија и Грција, дека ги кршат прописите на ЕУ за азил и дека, доколку не преземат мерки тоа да го исправат во рок од два месеци, би можеле да се најдат пред Европскиот суд на правдата.

European-Commission-flags_1

Комисијата предупреди и на големи финансиски казни во овој случај.

Предупредувањето е испратено до Словенија, Германија, Грција, Франција, Италија, Естонија и Летонија.

Тие земји не докажале дека во целост ги применуваат новите прописи врзани за поднесување молби за азил или услови за прием на мигранти, наведе ЕК.

Словенија, Естонија и Германија се повикани да соопштат кои мерки ги презеле на национално ниво да спроведат директива за процедурите за азил, која објаснува единствена процедура за давање и повлекување заштита за бегалците.

loading...