Експертска комисија назначена од федералната влада е за легализација на абортусот во Германија

од Vladimir Zorba

Во Германија, прекинувањето на бременоста, односно абортусот, е забрането со закон. Експертската комисија назначена од федералната влада очигледно сега дошла до заклучок дека законот повеќе не е остварлив.

Членот 218 од германскиот Кривичен законик забранува прекин на бременоста. Но, абортусот останува неказнет за жената и за сите инволвирани во процедурата доколку е извршен во првите три месеци од бременоста (12 недели) и доколку трудницата била на советување во некоја од овластените институции и има потврда за тоа.

Експертската комисија, формирана по налог на германската влада, дошла до заклучок дека во Германија секогаш треба да се дозволуваат абортуси во иднина, односно суштинскo легални – во првите дванаесет недели од бременоста.

Германски „Шпигел“, повикувајќи се на извештајот на стручната комисија, кој допрва треба да се објави, пренесува извадоци од мислењето на експертите: „Неодржлива е незаконитоста на абортусот во раните фази на бременоста во Кривичниот законик на Германија. Исто така, тоа не е во согласност со уставот, меѓународното и европското право.

Законодавната власт може по сопствена дискреција да определи „до кој момент ќе дозволи абортус со согласност на жената“, цитира „Шпигел“ делови од извештајот.

Според мислењето на стручната комисија, абортусот би можело да се легализира и по дванаесеттата недела од бременоста. Покрај тоа, мора да има исклучоци за медицински или криминолошки индикации, дури и во подоцнежните фази од бременоста.

Комисијата, исто така, се залага абортусите да бидат фундаментално забранети штом фетусот стане остварлив. Според експертите, таа граница е околу 22-та недела од почетокот на последниот период.

Владејачката коалиција, составена од социјалдемократите, зелените и либералите, минатата година формираше „Комисија за репродуктивно самоопределување и репродуктивна медицина“ за да ги испита новите правила за абортус, донирање јајце-клетки и сурогат мајчинство.

Стручната комисија ја сочинуваат 18 експерти, конкретно од областа на медицината, психологијата, социологијата, етиката и правото.

Според најавите на Лиза Паус (Зелените), германска министерка за семејни прашања, извештајот на комисијата треба да биде достапен во средината на април.

Слични содржини