Електричните Lamborghini ќе продолжат да „изгледаат како вселенски бродови“

од Vladimir Zorba

Lamborghini се движи во електрифицирана иднина, но тоа не значи дека неговата атрактивна дизајнерска филозофија ќе се промени, според Carscoops.

Неодамна, во изјава за британскиот Autocar, шефот за дизајн на Lamborghini, Митја Боркерт рече дека претстојните хибридни и електрични модели на италијанскиот производител на автомобили ќе продолжат да „изгледаат како вселенски бродови“.

„Секогаш ќе создаваме автомобили со емотивни перформанси“, рече Боркерт.

„Тие секогаш ќе изгледаат како вселенски бродови, секогаш ќе бидат инспиративни, секогаш автомобили кои ќе имаат звук и емоции за да ве допрат со која било технологија. Имаме јасна иднина прогласена од Стефан Винкелман и се движиме кон иднината. Оваа година завршуваме со чисто внатрешно согорување, а следната година започнуваме со хибриди“, додаде тој.

Наследниците на Lamborghini Aventador и Huracan се во изградба и ќе прифатат хибридни погони. Знаеме дека замената на Aventador ќе го спои својот хибриден систем со атмосферски V12 мотор, а замената за Huracan, исто така, се очекува да го задржи атмосферскиот V10.

Боркерт додаде дека е важно производителот на автомобили да користи нови технологии, истакнувајќи дека „секогаш има нова генерација“ купувачи заинтересирани за моделите на Lamborghini.

Дополнително, шефот за дизајн на брендот рече дека присуството на батерии нема да ги принуди да ги менуваат класичните пропорции на нивните модели.

Слични содржини