Елизабета II ќе биде последна кралица: Испливаа нови информации од кралскиот новинар

Британската кралица ќе биде последната жена на тој трон бидејќи претендентите за престолот се нејзини машки наследници

Кралицата Елизабета Втора (94) може да биде последната жена монарх во Велика Британија во следните неколку децении, тврди коментаторот на кралското семејство, Клајв Ирвинг.

Кралскиот автор и новинар изјавил дека само машките наследници на кралицата го тврдат престолот, што значи дека нема да има претставник на круната во Велика Британија, барем до крајот на владеењето на принцот Georgeорџ.

Ирвинг, автор на „Последната кралица“, рече дека кралицата Елизабета Втора е една од трите големи фигури во историјата кои биле кралици.

„Целата историја на кралици во Англија ќе заврши со сегашната. „Елизабета Втора е личност која помина најмногу време како кралица во историјата на Велика Британија и најверојатно ќе биде последната кралица на Англија“, рече тој, објави Дејли Експрес.

Ирвинг смета дека со крајот на владеењето на Елизабета Втора, тоа би можело да биде крај на монархијата, бидејќи помладите генерации сè повеќе ја доведуваат во прашање улогата на кралската круна во нивните животи.

Кралицата, која има почесен авторитет во 16 држави, веќе има направено планови следната година да ја прослави 70-годишнината од нејзиното владеење, наречено „Платински јубилеј“.

Слични содржини