Етничките малцинства во Русија – први на удар на делумната мобилизација (ВИДЕО)

од Nikola Popovski

Снимките кои кружат на социјалните мрежи покажуваат огромни редици за мобилизација во сибирската провинција Јакутија, како и во Чеченија.

Рускиот претседател Владимир Путин во своето обраќање до нацијата најави дека започнува „делумна“ мобилизација која ќе биде ограничена на 300.000 војници. Но, денеска се појавија информации дека тоа најверојатно нема да биде така, туку мобилизацијата ќе опфати многу поголем број, дури и до милион регрути.

Како што предвидоа многу аналитичари, мобилизацијата прво ќе ги опфати областите каде што живеат малцинските заедници, како што се Сибир и Чеченија. Има повеќе причини за ваквата одлука, а примарната е поради „мирот дома“ за да се заштитат, колку што е можно поголемите градови како Москва и Санкт Петербург, но и да се искористи многу полошата финансиска состојба што владее. во други делови на Русија. Војниците од тие области до сега беа столбот на руската армија.

Во Русија има се повеќе извештаи за незадоволство, а младите на секој начин се обидуваат да избегнат мобилизација. Колку овој потег на Путин ќе ја промени моменталната ситуација во Украина и Русија ќе покаже.

Слични содржини