ЕУ ги олеснува правилата за патувања

од Берта Китинска

Земјите-членки на ЕУ во петокот се согласија да ги ублажат ограничувањата за патувања во текот на летото, а целосно вакцинираните туристи ќе бидат ослободени од вакцинација или изолација, додека списокот на европски региони од кои е „безбедно да се патува“, велат дипломатите.

Амбасадорите од 27-те земји-членки на ЕУ го одобрија модифицираниот предлог на Европската комисија луѓето кои ја примиле последната доза на вакцина пред 14 дена или повеќе, да не имаат ограничувања за патување во друга европска земја, изјавија тројца европски дипломати.

Ограничувањата за другите патници треба да се засноваат на епидемиолошката состојба во земјата од која патуваат.

Нешто повеќе од една четвртина од возрасната популација на ЕУ е целосно вакцинирана против ковид. Ревидираните упатства се издадени во време кога ЕУ воведува сертификати со кои се потврдува дали некое лице е вакцинирано или стекнало имунитет откако страдало од ковчег или бил тест негативен за коронавирус.

Системот треба да биде подготвен за имплементација на 1 јули, иако некои земји, вклучително и Хрватска, воведоа сертификати порано.Колку што процесот на вакцинација се забрзува, европскиот блок ќе ги олабави ограничувањата за зоните што ги обележува со различни бои.

„Зелените“ региони сега треба да имаат помалку од 25 случаи на 100 000 жители за 14 дена, а учеството на позитивните тестови е под 4 проценти.

Деца од 12 години или постари можат да бидат тестирани, но ќе треба да се стават во карантин само ако е потребно возрасно лице придружник.

Земјите-членки на ЕУ исто така ќе можат да ја повлечат „сопирачката за итни случаи за паркирање“ и да забранат влез на сите патници од регион каде што има зголемување на заразната варијанта на болеста.

Системот е исто така дизајниран да се однесува на земјите кои не се членки на ЕУ, но се наоѓаат во системот на отворена граница на Шенген: Исланд, Лихтенштајн, Норвешка и Швајцарија, но не и Велика Британија, поранешна членка на Унијата.

Посетители од други земји исто така можат да дојдат доколку докажат дека биле вакцинирани.

Слични содржини