ЕУ: Лобирањето на Србија против Косово претставува јасно кршење на Бриселскиот договор

од Илинка Илиоска
380 прегледи

Србија не може да стане членка на Европската унија без нормализирање на односите со Косово, изјави портпаролот на ЕУ Петер Стано.

„Охридскиот договор во моментов многу јасно го кажува ова: ако нема напредок во нормализацијата, нема да има напредок во преговорите за членство“, додаде тој.

Оваа изјава дојде откако американскиот амбасадор во Белград, Кристофер Хил, во интервју за неделникот НИН од 13 јуни од Белград, изјави дека официјалното признавање на Косово нема да биде услов за влез на Србија во ЕУ.

Европската унија, сепак, не стави до знаење дали формалното признавање на Косово ќе биде услов Србија да влезе во Европската унија, а Стано повтори дека „позицијата на блокот по ова прашање останува непроменета“.

Кога се очекува укинување на казнените мерки против Косово? – изјавуваат ЕУ

– Ставот на ЕУ за ова не е променет и останува ист, како што беше кажано во минатото и како што беше наведено во критериумите за членство, рече Стано.

Откако Косово ја прогласи својата независност, пред 15 години, Европската унија постојано изјави дека прашањето за признавањето на Косово е прашање во надлежност на земјите-членки на ЕУ и, како европски блок, одржува неутрална позиција кон статусот на Косово.

Но, од друга страна, Косово има посебни договорни односи со Европската унија, преку Спогодбата за стабилизација и асоцијација, додека територијата на Косово не е вклучена во преговарачкиот процес за членство на Србија во ЕУ.

ЕУ отсекогаш инсистирала на користење на целосната нормализација на односите со Косово како услов за Србија. ЕУ им остави на страните да толкуваат дали „целосна нормализација“ значи формално признавање на Косово од Србија.

Официјален претставник на ЕУ, потсетувајќи на промените во рамките на преговорите за членство на Србија во ЕУ, каде што поглавјето 35 ја вклучува како услов нормализацијата на односите со Косово, рече дека без оваа нормализација Србија не може да стане членка на ЕУ.

Српското лобирање против Косово претставува „јасно“ кршење на Договорот од Брисел

Во исто време, ЕУ соопшти дека лобирањето на Србија против членството на Косово во меѓународните организации претставува „јасно“ кршење на Бриселскиот договор за нормализација на односите меѓу двете соседни земји.

„Договорот за патот кон нормализацијата е валиден и целосно обврзувачки и за двете: Косово и Србија. Ова го вклучува и членот 4. Лобирањето на Србија против Косово е јасно кршење на овој договор“, изјави портпаролот на ЕУ, Петер Стано за РСЕ.

Со посредство на ЕУ, Косово и Србија во 2023 година го постигнаа Договорот за нормализација на односите. Подоцна стана познат како Охридски договор, но и тој остана во голема мера неприменет.

Србија во мај лобираше против членството на Косово во Советот на Европа, кој на крајот одлучи апликацијата на Приштина за членство воопшто да не се стави на дневен ред и покрај тоа што помина две од трите неопходни фази.

Слични содржини