Еве што може да се случи ако престанете да конзумирате сол

од Stefanija Kuzmanovska

Ако сте уморни од слушање за тоа колку е опасна прекумерната конзумација на сол и размислувате да го исфрлите од вашата исхрана, откажете се од таа идеја. Исто како и во многу други работи, и тука најважно е да се биде умерен.

Имено, натриумот е важен електролит и главна компонента на кујнската сол. Премногу натриум е поврзан со висок крвен притисок, а здравствените организации препорачуваат ограничување на внесувањето. Најновите упатства препорачуваат јадење помалку од 2.300 мг на ден, а некои дури одат и до 1.500 мг на ден. Сепак, иако премногу натриум создава проблеми, негова премала конзумација може да биде исто толку нездрава.

1. Може да ја зголеми резистенцијата на инсулин

Неколку студии ја поврзаа диетата со малку натриум со зголемената отпорност на инсулин.

Инсулинска резистентност е состојба кога клетките во вашето тело не реагираат добро на сигналите на хормонот инсулин, што доведува до поголемо ниво на инсулин и шеќер во крвта. Се смета дека инсулинската резистенција е главен двигател на многу сериозни болести, вклучувајќи дијабетес тип 2 и срцеви заболувања.

Едно истражување, вклучено во 152 здрави луѓе, открило дека отпорноста на инсулин се зголемува по само 7 дена на диета со малку натриум. Сепак, не сите студии се согласуваат. Некои од нив не најдоа никаков ефект од намалувањето на конзумацијата на натриум, па дури ни намалување на инсулинската резистенција.

Меѓутоа, овие студии се разликуваа во должината, популацијата и степенот на ограничување на солта, што може да ги објасни неконзистентните резултати.

2. Нема јасна корист за срцеви заболувања

Вистина е дека намалувањето на внесот на натриум може да го намали крвниот притисок. Меѓутоа, крвниот притисок е само фактор на ризик за болеста.

Неколку набљудувачки студии ги проучувале ефектите на исхраната со малку натриум врз срцев удар, мозочен удар и ризик од смрт. Едно истражување открило дека помалку од 3.000 мг натриум дневно е поврзано со зголемен ризик од смрт од срцеви заболувања, вклучително и срцеви и мозочни удари. Вознемирувачки е тоа што друга студија објави поголем ризик од умирање од срцеви заболувања при пониски нивоа на натриум, што во моментов се препорачуваат според многу упатства.

Сепак, други студии пријавиле спротивставени резултати, така што на ова прашање сè уште не е одговорено.

Во извештајот од 2011 година се вели дека намалувањето на потрошувачката на натриум не го намалува ризикот од смрт од срцев или мозочен удар и го зголемува ризикот од смрт од срцева слабост.

3. Поголем ризик од смрт од срцева слабост

Срцева слабост е ситуација во која срцето не е во состојба да пумпа доволно крв низ целото тело за да ги исполни своите потреби за крв и кислород. Ова не значи дека вашето срце престанува да работи целосно, но сепак е многу сериозен здравствен проблем.

Интересно е дека диетата со малку натриум е поврзана со зголемен ризик од смрт кај луѓе со срцева слабост. Според едно истражување, луѓето кои го ограничиле внесот на натриум, имале 160 проценти поголем ризик од смрт. Ова е загрижувачко бидејќи на луѓето со срцева слабост често им се препорачува да го ограничат внесот на натриум.

4. Може да го зголеми ЛДЛ (лошиот) холестерол и триглицеридите

Многу фактори можат да го зголемат ризикот од срцеви заболувања, вклучувајќи покачен ЛДЛ (лош) холестерол и триглицериди. Некои студии откриле дека диетата со малку натриум може да го зголеми нивото на ЛДЛ (лош) холестерол и триглицериди.

Во преглед на студии на здрави луѓе во 2003 година, диета со малку натриум предизвикала зголемување од 4,6% на ЛДЛ (лошиот) холестерол и 5,9% на триглицеридите (20). Неодамнешна студија објави зголемување на холестеролот од 2,5% и триглицериди од 7% (21).

5. Поголем ризик од предвремена смрт кај лица со дијабетес

Луѓето со дијабетес имаат зголемен ризик од срцев и мозочен удар. Затоа, многу упатства за оние со дијабетес препорачуваат ограничување на внесувањето сол.

Сепак, некои студии откриле врска помеѓу слабиот внес на натриум и зголемениот ризик од смрт кај оние со дијабетес тип 1 и тип 2. Но ова биле студии за набљудување и нивните резултати треба да се толкуваат со претпазливост.

6. Поголем ризик од хипонатремија (ниско ниво на натриум во крвта)

Хипонатремија е состојба која се карактеризира со ниско ниво на натриум во крвта. Нејзините симптоми се слични на симптомите предизвикани од дехидратација. Во тешки случаи, мозокот може да отече, што може да доведе до главоболки, напади, кома, па дури и смрт.

Одредени популации, како што се постарите возрасни лица, имаат поголем ризик од хипонатремија. Тоа е затоа што постарите возрасни лица имаат поголема веројатност да имаат одредени болести или да земаат лекови кои можат да го намалат нивото на натриум во крвта. Спортистите исто така се изложени на висок ризик од развој на хипонатремија поврзана со вежбање. Во нивниот случај, тоа обично е предизвикано од пиење премногу вода и неуспех да се замени натриумот што се губи преку потење, пишува Healthline.

loading...

Слични содржини