Актуелно
Почетна / TOP NEWS / Европа губи сериозна сума на пари заради договорот меѓу Вашингтон и Пекинг

Европа губи сериозна сума на пари заради договорот меѓу Вашингтон и Пекинг

Ветувањето на Кина за зголемување на увозот од Соединетите држави во контекст на неодамна потпишаниот трговски договор би можел да ја чини Европската унија околу 11 милијарди долари следната година, пишува „Блумберг“.

„Ако трговските трошоци и цените не се променат, кинескиот увоз од САД ќе дојде на штета на трети страни“, посочува Kiel Institute for the World Economy.

Во студијата објавена оваа недела, тинк-тенкот пресметува какви трошоци ќе бидат распределени за индивидуални трговски партнери кога договорот ќе стапи во сила. Заклучок вели дека има „голема веројатност“ ЕУ да се раздели во дел од својот „пазарен удел“.

Германија и Франција ќе бидат погодени особено тешко, велат авторите на извештајот. Негативните ефекти ќе се почувствуваат главно кај авионите, автомобилите, индустриската и медицинската опрема, фармацевтските производи и земјоделските производи.

Прогнозата следи откако на 15 јануари Пекинг и Вашингтон потпишаа трговски договор, во кој се предвидува раст на увоз на стока во вредност од 200 милијарди долари од САД во текот на следните две години. Загриженоста дека Кина ќе купува повеќе од Соединетите држави, а помалку од другите земји, не се појавуваат само на Стариот континент. Извозот од Аргентина, Бразил и Австралија, исто така, ќе се намали.

Оптимистите велат дека третите страни ќе имаат корист од целокупното подобрување на глобалното трговско опкружување, но авторите на извештајот велат дека без намалување на постојните царински давачки, можноста на Кина да купи повеќе е ограничена.

Според досегашниот договор, според Kiel, американскиот удел во кинескиот увоз ќе се зголеми од 10% во 2017 година на 15% во 2021 година, додека тој на ЕУ ќе се намали од 16% на 15%. За остатокот од светот намалувањето ќе биде од 74% на 70%.

ЕУ во моментот го разгледува договорот и ќе процени дали тој ги крши правилата на СТО.

loading...