Европскиот парламент навести тужба против Европската комисија

од Vladimir Zorba

Европратениците усвоија резолуција со која се сигнализира покренување на судска постапка против Европската комисија за тоа што не сториле ништо за спроведување на правилата за условување на употребата на европските фондови со почитување на владеењето на правото.

За резолуцијата гласаа 506 пратеници, 150 беа против, а 28 беа воздржани, објави Европскиот парламент.

Во Резолуцијата се наведува дека механизмот за користење средства од европските фондови, почитувајќи го владеењето на правото, стапи на сила од 1 јануари и дека Европската комисија, и покрај тоа, не предложи мерки засновани на новото правило и не развила упатства за неговата примена до 1 јуни, што е рок што го даде ЕП.

„Ова претставува доволна основа за преземање правни активности против Комисијата, согласно член 265 од Договорот за функционирање на ЕУ“, се вели во резолуцијата.

Според документот, „во меѓувреме, парламентот веднаш ќе ги започне потребните подготовки за евентуален судски спор против Комисијата врз основа на член 265 од Договорот за функционирање на ЕУ“.

Европратениците ја повикуваат Комисијата брзо да реагира на сериозни нарушувања на владеењето на правото во некои земји-членки, кои сериозно ја загрозуваат правичната, законска и непристрасна распределба на средствата на ЕУ.

Комисијата треба да ги искористи сите потребни средства за да одговори на постојаното кршење на демократските принципи и основните права во ЕУ, вклучително и напади врз слободата на медиумите, новинарите и слободата на здружување и собирање, се вели во резолуцијата.

Правилото за условеност на употребата на европските фондови од ситуацијата во областа на владеењето на правото е дизајнирано да ги заштити фондовите на ЕУ од можна злоупотреба од страна на владите на земјите-членки, но досега не биле предложени мерки врз основа на тоа .

Европскиот совет побара од Комисијата да ја одложи примената на новото правило за да можат земјите-членки да го оспорат пред Судот на правдата на ЕУ, што Полска и Унгарија го сторија на 11 март.

Усвојувањето на новиот механизам беше договорено на самитот на европските лидери на крајот на 2020 година, на што Полска и Унгарија долго се спротивставуваа.

Во тоа време, сепак, беше постигнат компромис така што правилото за поврзување на употребата на европските фондови со владеењето на правото не се применува сè додека не биде одобрено од Судот на правдата на ЕУ.

Според тужбата на Унгарија и Полска, тој суд треба да одлучи дали механизмот за условување на распределбата на средствата на Унијата е кршење на Договорот за ЕУ.

Слични содржини