Европските политики, кои нема да бидат исти по КОВИД-19

од Vladimir Zorba

Пандемијата донесе значителни проблеми во различни области од животот на луѓето, но исто така е можност за промени, понекогаш во долгоочекуваните сектори. Европскиот парламент подготви извештај во кој се наведени некои од најважните промени во европските политики.

На прво место, ова е здравството. Коронавирусот повеќе од кога било ги покажа проблемите во здравствениот сектор во Европа и ја докажа потребата од заедничка политика во оваа област, се вели во документот. До денес, Европската унија нема унифицирана здравствена политика, освен програма за рак развиена во 1985 година. Досега, здравствената политика беше првенствено национална одговорност.

Сега коронавирусот ги потсети повеќето Европејци на нивните хигиенски навики, но што е уште поважно, ги научи да бараат информации, да проверуваат и да пребаруваат лажни вести. Кризата покажа дека здравствениот систем на Европа, со сите свои проблеми, има капацитет да се справи со својата најтешка криза во модерните времиња. Ова најмногу се должи на лекарите кои свртеа грб на своето здравје и ги лекуваа заразените.

Извештајот на ЕП укажува на негативните ефекти од кризата, вклучувајќи ги различните болнички капацитети во различни земји и региони, различното ниво на подготовка за справување со здравствена криза, достапноста на потребните резерви на лекови итн.

И покрај ограничениот капацитет за одговор, ЕУ всушност можеше да се организира прилично брзо и да им гарантира на своите членки пристап до медицинска опрема, финансиски да ги поддржи проектите за развој и третман на вакцини за КОВИД.

Во пролетта, земјите си помагаа едни на други со донирање опрема и материјали, а некои дури примаа пациенти со интензивна нега во своите болници кога капацитетот во соседните земји беше исцрпен.

Одржливо закрепнување

Корона-кризата предизвика значително намалување на емисиите на јаглерод диоксид (СО2), но наскоро ќе се заборави откако ќе се опорави економијата. По скоро три децении преговори за намалување на штетата врз животната средина, емисиите на стакленички гасови растат стабилно. Постојат само два периоди во кои се забележува одредено опаѓање – за време на финансиската криза во 2008 година и сега, за време на пандемијата.

Сепак, цената на климатските промени е висока – суши придружени со поплави во други региони, високи температури и шумски пожари, топење на мраз и зголемување на водостојот.

Сега пандемијата ги намали емисиите за околу 17% и другите придобивки од животната средина вклучуваат подобрување на квалитетот на воздухот. Но, ова е факт како резултат на намалената социјална и економска активност. Работата од дома заштедува сообраќај, а видео конференцијата значително го намали службеното патување. Но, ова не е одржливо намалување и носи високи трошоци – губење на работни места и слобода на движење, една од основните вредности на Европа, се вели во извештајот на ЕП.

Во обид за обнова на европската економија, ЕУ издвојува трилиони евра, а овие средства може да се искористат за зелени технологии за забрзување на јаглеродната неутралност на Стариот континент. Пандемијата создава и нов начин на живот – виртуелни училници, видео конференции и сл., што исто така може да и помогне на животната средина. Дигиталните состаноци, на пример, заштедуваат емисии од секојдневно патување, како и од деловни патувања.

Новото нормално

КОВИД го смени начинот на живот и работата на многумина. Работата од дома стана вообичаена – во април, 37% од Европејците работеа од дома, до 60% во Финска. Домашната канцеларија доведува и до нестандардно работно време и форми на работа. Честопати луѓето работат на онлајн платформи на големи проекти кои не ги препознаваат границите и временските зони. Ова ги прави ИТ-вештините особено барани, но исто така го покренува прашањето за рамнотежа помеѓу личното и работното време.

Жените повторно се на тест, барем затоа што многу од нив всушност се во борбената линија против коронавирусот – 75% од здравствените работници во Европа се жени.

Алтернативно образование

Пред пандемијата, домашната канцеларија како целина беше повеќе исклучок, но за некои професии тоа беше вообичаена практика. Од друга страна, ниту една земја во ЕУ не е подготвена за учење на далечина за деца. Кризата ги покажа проблемите за децата со посебни образовни потреби и воопшто бариерите за онлајн образование – недостаток на комуникација помеѓу наставниците и властите, меѓу децата, како и недостаток на доволно дигитални вештини.

Повеќето наставници, родители и ученици наидоа на тоа за прв пат и експериментираа со огромниот број апликации што овозможуваат да се спроведе лекција преку Интернет. Ова ја покажа потребата од реформа на секторот и влегување во 21 век, велат авторите на анализата. Постигнувањето на ова може да биде од голема корист во иднина, на пример на курсеви за обука на вработените.

Реиндустријализација на Европа

Од 90-тите години, компаниите од ЕУ започнаа масовно да го испраќаат своето производство во трети земји, каде што трошоците се пониски – главно Азија и Кина. Сепак, затворањето поради пандемијата покажа сериозен проблем – индустријата во Европа започна да страда од недостаток на увоз од Кина во февруари. Ова вклучувало лекови, честопати заштеда на живот.

Затоа ЕУ ќе мора да размисли како повторно да ги привлече овие компании, водени од високи даноци или разни дополнителни трошоци. Заедницата, на пример, е лидер во голем број области, вклучувајќи ги зелените и технологиите со висока додадена вредност, и овие можат да бидат клучни во реиндустријализацијата и враќањето на ознаката „Произведено во ЕУ“.

Пазарење по пандемија

Затворањето на продавниците и стравот од инфекција ги научија Европејците да се потпрат на е-трговијата. Оваа навика може да се одржи, но придружена со европски рамки кои, од една страна, го поттикнуваат развојот на секторот и, од друга страна, ги штитат потрошувачите и оние кои работат во него.

Всушност, пандемијата само го забрза процесот што се гледа со години во ЕУ, имено за стабилно зголемување на бројот на луѓе што купуваат преку Интернет. Администрацијата во Брисел исто така направи голем број законски измени, вклучително и општи правила за електронска трговија, забрана за географско блокирање, прекугранични испораки и дигитализација на договорите.

Сепак, пандемијата исто така ги истакна проблемите во секторот, како што се социјалната заштита на работниците и правата на потрошувачите во области како што се неоправдано зголемување на цените, безбедност на производот и безбедност на личните податоци. Како и, се разбира, пристап до услугата од домаќинства во рурални области или со пониски примања.

#strongertogether

Солидарноста е еден од водечките принципи во ЕУ и во време на криза се докажа едно од мотото на заедницата – #strongertogether (заедно посилни). Кризата овозможува да се создаде поодржливо и покохезивно општество, кое не само што се опоравува од шоковите, туку и наоѓа начин да се крене благодарение на нив. Новите технологии имаат место и во создавањето на силно општество, но мора да се внимава, предупредува ЕП.

Превозот станува попаметен

Глобалната криза го смени начинот на живеење и движење, а сега транспортниот сектор се соочува со предизвици. Сепак, неговото закрепнување може да биде одржливо и ова може да ја поддржи целата економија, како и животната средина. Некои иницијативи на ЕУ може да сугерираат насока – ограничување на кратки летови во корист на железничкиот транспорт, развој на нови горива за авионската индустрија, што сè уште не е опфатено со граници на емисии од целиот обем.

Добри можности се отворени и за морски и воден транспорт, како и за интермодален транспорт.

Битка за демократија

Пандемијата се покажа како стрес-тест за демократијата ширум светот и ова ќе биде клучно сега кога економиите влегуваат во месеци на длабока рецесија. Постојат две насоки на развој во ЕУ – мултикултурниот модел, во чиј центар е човекот и неговата благосостојба или авторитарниот, националистички модел на развој.

Во услови на криза и во светски рамки, може да се види битката помеѓу овие два модела, особено кога многумина веруваат дека тоталитарниот режим е решение во време на криза. Наспроти ова, ЕУ може да покаже дека човечките вредности можат да бидат во срцето на системот. Едно од барањата во оваа насока е ветувањето на претседателката на Европската комисија Урсула фон дер Лeјен дека заедницата ќе стори сé што е можно вакцините против КОВИД да бидат достапни за секого, без оглед каде живеат.

Европска безбедност

Пандемијата ја покажа додадената вредност на координираните безбедносни мерки, соопшти ЕП. Многу земји ширум светот, на пример, се ранливи, бидејќи немаат моќ да го спречат ширењето на вирусот, а тоа влијае на нивната национална безбедност. Меѓутоа, во ЕУ постои волја да се вклучат сите во оваа борба – дури и воените единици, кога се градат болници, вклученост на воени лекари во снабдувањето со храна на населението.

Оваа интеракција помеѓу војската и општеството може да продолжи.

Слични содржини