Фармацевт предупредува: Овие додатоци во исхраната не ги употребувајте сами

од Берта Китинска

Милиони луѓе ширум светот земаат додатоци во исхраната секој ден за да го одржат доброто здравје и да го подобрат своето здравје. Но, не се сите додатоци во исхраната безбедни, ниту пак сите ќе ви ги донесат придобивките што ги споменуваат во рекламите.

EatThis ви носи листа на додатоци кои фармацевтот Енди Бојсан вели дека никогаш не треба да ги користите сами.

Витамин А

Треба внимателно да се следи внесот на витамин А, особено кај постарите лица.Иако витаминот А е добар за видот и ја подобрува работата на имунолошкиот систем, тој може да го зголеми ризикот од остеопороза.Се разбира, нашите коски природно слабеат со возраста, но процесот може да го забрза губењето на коскената маса и да ги направи покршливи. Потоа следуваат години на болка, тешкотии при движење и слабост што доведува до губење на независноста.

Калциум

Д-р. Бојсан вели дека калциумот е корисен за здравјето, силните заби и одржувањето на тежината, а сето тоа се проблеми со кои се соочуваме додека старееме.Додатоците на калциум, од друга страна, би можеле да бидат ризични за оние над 50 години. Тие би можеле да бидат изложени на ризик од срцев удар, ризик што сепак доаѓа со возраста.

Мултивитамини

Фармацевтот др. Пана Нинан вели дека мултивитамините можат да го компензираат недостатокот на клучните минерали и витамини кои ни недостасуваат во исхраната.Проблемот со мултивитамините е што се вештачки. Тие се создадени да имитираат природни витамини и минерали.Синтетичките витамини не се апсорбираат толку добро како природните. Повеќето од она што го плаќаме во мултивитамини не се апсорбира, туку само поминува низ телото. Секогаш е подобро да го добивате вашиот дел од витамини од вистинска храна.

Кантарион

Според др. Бојсан, чајот од кантарион или неговите додатоци може да ги ублажат симптомите на депресија, проблеми со белите дробови и бубрезите.Меѓутоа, кога се комбинира со некои лекови, антидепресиви, исходот може да биде фатален бидејќи серотонинот се зголемува на опасно ниво.

Постарите лица треба да побараат стручен совет пред да земат кантарион.

Слични содржини