Фатмир Битиќи во посета на Скопската Чаршија

од desk4

Вицепремиерот за економски прашања Фатмир Битиќи ја изрази својата поддршка за развојот и зачувувањето на Старата скопска чаршија при посетата на оваа историска локација. Тој го истакна значењето на чаршијата како наша цивилизациска вредност и одраз на мултикултурализмот во Македонија.

Вицепремиерот изрази своја поддршка кон занаетчиите и нивните потреби, како и кон новото раководство на здружението на занаетчии “Еснаф”. Тој им посака успешен мандат и ја поддржа нивната стремежност за реализација на нивната визија за Чаршијата. Битиќи истакна дека сите чинители треба да ја негуваат и развиваат Чаршијата за да преживее низ времето.

Посетата на Битиќи вклучи и средба со претседателот на Еснаф, Бујар Дулови, и неколку разговори со занаетчии. Тој разговараше за начините како да се афирмира занаетчиската дејност и изрази интерес за ревитализацијата на улици во Чаршијата. Тој беше задоволен од отворањето на нови угостителски објекти, што помага во враќањето на стариот сјај на Чаршијата.

Слични содржини