ФДА: Намалувањето на количината на сол во исхраната може да спаси многу животи

од Vladimir Zorba

Американската администрација за храна и лекови (ФДА) соопшти дека ќе работи на намалување на количината на сол во преработената и готовата храна, но не на нивото препорачано за намалување на ризикот од срцев удар и мозочен удар.

„Целта е да се намали просечниот внес на сол од приближно 3.400 милиграми на 3.000 милиграми дневно, намалување од околу 12 проценти во следните две и пол години“, рече комесарот на ФДА, др. Џенет Вудкок и директор за исхрана во Центарот за безбедност и подготовка на храна на ФДА, Сузан Мејн во изјава.

„Иако просечниот внес би бил над препорачаната граница од 2.300 милиграми дневно за оние на возраст од 14 години и повеќе, знаеме дека дури и ова скромно намалување, на кое полека ќе се работи во следните неколку години, значително ќе ги намали болестите предизвикани од зголемен внес на сол“, се вели во соопштението.

Американското здружение за срце има свои препораки – не повеќе од 2.300 милиграми дневно, но препорачува идеална граница од 1.500 милиграми во текот на денот, пишува Си -Ен -Ен.

Во 2016 година, ФДА издаде нацрт -упатства со кои се предлага ограничување од 2.300 мг дневно. Агенцијата соопшти дека работи со прехранбената индустрија за да ја постигне таа цел.

„Во иднина, планираме да објавиме ревидирани цели за постепено намалување на внесот на сол за понатамошно намалување на внесот на сол“, рече ФДА.

„Со оглед на огромните потрошени количини, дури и намалувањето од 1.000 милиграми дневно може значително да го подобри крвниот притисок и здравјето на срцето“, велат од Здружението за срце. Здружението додава дека консумирањето премногу сол може да го зголеми крвниот притисок, што пак предизвикува срцеви заболувања, мозочен удар и бубрежни заболувања.

Во соопштението на Асоцијацијата за срце се вели дека целите на ФДА се важен чекор напред што ќе им помогне на луѓето да го намалат внесот на сол, но тоа не е доволно. Тој ја повика ФДА да преземе дополнителни мерки за намалување на нивото на сол во резервите на храна.

„Намалувањето на нивото на сол во храната би го намалило ризикот од хипертензија, срцеви заболувања, мозочен удар, срцев удар и смрт во следните десет години“, се вели во соопштението.

Според ФДА, повеќето луѓе јадат повеќе сол отколку што е препорачано, а над 95 проценти од децата на возраст од две до 13 години јадат повеќе сол отколку што е препорачано.

Новите упатства ќе важат за производителите на храна. Околу 70 проценти од солта што ја консумираат луѓето доаѓа од готова или спакувана храна, според проценката на ФДА, „што го отежнува ограничувањето на солта“, рекоа Вудкок и Мејн.

Слични содржини