ФДА одобри ново моноклонално антитело кое делува против омикрон

од Берта Китинска

ФДА одобри нов третман со моноклонални антитела што делува против омикронскиот сој на вирусот.

Моноклоналните антитела се лабораториски направени протеини кои ја имитираат способноста на имунолошкиот систем да се бори против штетните патогени како што е коронавирусот. Бебтеловиб, произведен од Ели Лили, е моноклонално антитело дадено со интравенска инјекција.

Лабораториските тестови покажаа дека се чини дека третманот делува против омикрон, вклучително и подваријантата BA.2, попозната како стелт омикрон, пренесува CNN.
Можните несакани ефекти на бебтеломаб вклучуваат реакција на местото на инјектирање, гадење и повраќање. Со други третмани со моноклонални антитела, научниците забележале ретки, но сериозни настани, вклучувајќи анафилакса, реакции поврзани со инфузија и хиперсензитивност, а овие работи може да се случат со бебтеловаб, соопшти ФДА.

„Денешната акција му става на располагање уште едно моноклонално антитело кое покажува активност против омикрон, во време кога се обидуваме дополнително да ја зголемиме понудата“, рече д-р Патриша Кавакони, директор на Центарот за евалуација и истражување на лекови при ФДА.
Таа додаде дека „ова одобрување е важен чекор во задоволувањето на потребата од повеќе алатки за лекување на пациентите бидејќи продолжуваат да се појавуваат нови видови на вирусот“.
ФДА ја ограничи употребата на третманот со моноклонални антитела на Регенерон и претходните верзии на овие третмани со Ели Лили во јануари, бидејќи тие веќе не делуваат против сојот омикрон, кој беше доминантен вид во оптек со недели и сега ги претставува сите нови случаи во Соединетите држави. држави. Овие третмани се фокусираа на делот од вирусот што се промени со омикрон.

Здравствените експерти рекоа дека се внимателни оптимисти за траекторијата на пандемијата делумно затоа што земјата има пристап до повеќе третмани, како што се моноклонални антитела, од кога било досега.
Сотровимаб, моноклонален третман развиен од GlaxoSmithKline и Vir Biotechnology, сè уште се смета дека делува против соевите на омикрон.

Војската на САД потпиша договор од 855 милиони долари со АстраЗенека за Евушолд, коктел со антитела кој делува и против омикрон.

Слични содржини