Почетна / TOP NEWS / Фејсбук и Твитер ја засилија борбата против дезинформациите за изборите во САД

Фејсбук и Твитер ја засилија борбата против дезинформациите за изборите во САД

Социјалните медиуми ја засилија борбата против дезинформациите за изборите во САД: Фејсбук стартуваше центар за поддршка на клиенти со извори поврзани со изборите, а Твитер ги прошири правилата за борба против дезинформациите во врска со поштенското и предвременото гласање.

Овој потег следува откако социјалните медиуми станаа предмет на критика за, како што се нарекува, невнимателен пристап кон лажните вести и кампањите за дезинформации, за кои многумина веруваат дека влијаеле на исходот на изборите во 2016 година.

Овој потег на Твитер ќе вклучува создавање нови правила „кои потенцираат точни информации за сите достапни опции за гласање, вклучително и преку пошта и предвремено гласање“.

„Ние сме фокусирани на зајакнување на секое лице со право на глас да се регистрира и да гласа преку партнерство, алатки и нови политики“, напиша Џесика Херера-Фланиган, потпретседател на јавната политика на Твитер во Америка, во мејл до Ројтерс.

Во меѓувреме, Фејсбук стартуваше Информативен центар за гласање за да им помогне на корисниците да обезбедат точни и лесно достапни информации за гласање, без оглед каде живеат.

Компанијата на својот блог соопшти дека разговарала и со службените лица за дезинформации за резултатите од изборите, како заканувачка опасност.

Твитер објави дека ќе воведе мерки за нови алатки за гласање, политики и ресурси во текот на следниот месец. Истражува како да се прошири нејзината „политика за граѓански интегритет“ за да се позанимаваат со погрешно претставување на гласањето по пошта и други постапки.

Прецизните детали за тој потег сè уште се финализираат.

loading...