Фејсбук тестира нова опција – за соседството

од Nikola Popovski

Фејсбук најави тестирање на нова опција во рамките на својата мобилна апликација дизајнирана за поврзување на соседите. Опцијата првично ќе биде ограничена на само неколку градови во САД и Канада и не е познато кога (и дали воопшто ќе се прошири) на другите пазари.

„Facebook Neighborhoods“ ќе се засноваат на поврзување на луѓе кои живеат во исто соседство, како и наоѓање на луѓе кои имаат исти интереси како што се спорт, читање, домашни миленици и слично. Исто така, компанијата на Цукерберг ја предвиде оваа опција како виртуелно место за дискутирање на сите проблеми во соседството, желбите на станарите итн.

Корисниците на телефони Андроид и Епл кои ќе изберат да ја користат оваа опција ќе треба да овозможат споделување на нивната локација, така што Фејсбук може да ги поврзе со луѓето што живеат во нивна близина. Покрај класичните информации за профилот, корисниците ќе можат да споделуваат информации за нивните интереси и ќе можат да ја изберат улогата што сакаат да ја имаат во нивното соседство – на пример, тие можат да нагласат како сакаат да ја користат оваа опција за да се исполнат луѓе и се дружат додека другите можат да се идентификуваат како „помагачи“ и со тоа да им дадат до знаење на соседите дека можат да сметаат на нив во случај да им треба нешто.

Тестирањето на „Facebook Neighborhoodsa“ веќе започна во Канада и, според Рид Патон кој управува со овој проект, досега најмногу се користело за наоѓање на изгубени миленичиња, организирање патувања, стекнување нови пријатели, наоѓање мајстори итн.

Во теорија, оваа алатка изгледа корисна, но ќе видиме како ќе изгледа во пракса затоа што веројатно ќе значи давање нови податоци на Фејсбук, а ќе биде потребно да се следи и управува со содржината што ќе се објавува, што честопати се докажуваше како голем предизвик на кој не се секогаш прилагодени модераторите и алгоритмите на Фејсбук.

Слични содржини