Актуелно
Почетна / Бизнис / Fiat Chrysler ги спасува амбициите на Faraday Future?

Fiat Chrysler ги спасува амбициите на Faraday Future?

Во октомври, шефот на Fiat Chrysler, Мајк Манли изјави пред инвеститори дека ја разгледува идејата да прават електрични автомобили, користејќи технологија на други компании. Сега, сепак, авто гигантот, кој поседува брендови како Fiat, Chrysler, Jeep и Dodge, е подготвен да го преземе следниот чекор. Производителот е во преговори со најмалку два електрични стартапи, за да ја купи нивната технологија за производство на електрични автомобили во Fiat Chrysler.

Една од овие две потенцијални цели е злогласната кинеска компанија Faraday Future, која е пред банкрот повеќе од една година. Интересна за Fiat Chrysler е нивната погонска технологија, која веќе е тестирана во есента. Другата компанија е Seres, која очигледно има и корисни патенти и технологија.

И на двете млади компании им треба слична зделка. Иднината на Faraday Future претрпе две големи финансиски кризи и отпушти стотици луѓе. Таа неодамна избра нов шеф и во моментов бара 850 милиони долари за да го пушти својот прв автомобил на пазарот – луксузниот џип FF91. Во меѓувреме Seres, која исто така е кинеска, ги запре плановите за лансирање на два е-џипови во САД оваа година и исто така отпушти многу луѓе.

Политиката на Fiat Chrysler е водена од фактот дека претходно оваа година Ford објави дека вложува во е-стартапот Rivian.

loading...