ФИФА сака Светско првенство на 2 години!

од Vladimir Zorba

Неверојатно е каква ера се подготвува во светскиот фудбал! По навидум неуспешната идеја за Европската Суперлига, сè укажува на тоа дека тоа беше само привидна победа на љубителите на фудбалот.

Има сè повеќе натпреварувања, Лигата на шампионите ќе биде проширена на 36 екипи за доброто на најбогатите, ФИФА се подготвува за Светското клупско првенство со 24 екипи, додека Светското првенство ќе се прошири од 32 на 48 селекции. Но, тоа не е сè.

ФИФА сега планира да го одржува Светското првенство на секои две години!

Поточно, ФИФА нарача физибилити студија за ваков потфат, со цел прво да се утврди дали е финансиски исплатливо да се игра Светско првенство наместо на секои четири, на секои две години!

Светските медиуми јавуваат дека иницијативата потекнувала од „големата фудбалска сила“ Саудиска Арабија, штом ФИФА разгледа дали нешто им е финансиски корисно, сметајте на тоа да биде следната цел штом се утврди дека е корисна.

Исто така е неверојатно дека дури 166 членови на ФИФА зборувале позитивно „за“ потребата да се испита сè, додека само 22 биле „против“. Ако, некогаш во иднина, алчната ФИФА утврди дека Светското првенство треба да се игра на секои две години, тогаш тоа би се одразило на целиот светски фудбал, вклучително и на Европското првенство во организација на УЕФА.

„Време е да размислиме како е организирана глобалната игра и да размислиме што е најдобро за иднината на нашиот спорт“, вели претседателот на Фудбалската федерација на Саудиска Арабија, Јасер Ал Мисехал, за да ги принуди своите револуционерни идеи.

„Треба да размислиме дали четиригодишниот циклус е оптимален за фудбалот од конкурентна и комерцијална перспектива во однос на севкупниот развој на фудбалот“, рече Ал Мисехал.

„Комерцијален“ е клучниот збор во целата приказна, додека Светското првенство се заканува да го изгуби својот шарм во наредните години и децении …

Слични содржини