Актуелно
Почетна / TOP NEWS / Фиктивен брак со Бугарка, профит до 7.000 евра

Фиктивен брак со Бугарка, профит до 7.000 евра

Во 1996 година, 3% од паровите во Германија биле со различна националност. Во 2017 година, тие веќе се 7%. Љубовта ги собира повеќето од нив, но не сите. Браковите со цел да се добие дозвола за престој во Германија се сè почеста појава. Во оваа шема за правење пари не се вклучени само Германци и Германки, туку и граѓаните на Европската унија – честопати Бугарите и Грците, пишува Дојче Веле.

Најчесто, ваквите измислени бракови ги склучуваат државјани на Кина, Пакистан, Виетнам, Индија и други азиски земји. Германските власти знаат дека бројот на измислени бракови што всушност се склучени е значително поголем од бројот на откриени бракови: многу од нив воопшто не влегуваат во фокусот на службите заради недостаток на доволно информации и искуство.

Тестиран метод за трговија со луѓе

Германската криминална полиција, пак, смета дека фиктивните бракови се „значаен метод“ што го користат трговците со луѓе. Во 2018 година, бројот на откриени криминални бракови е зголемен за скоро 84%.

Во февруари годинава, шверцерите и медијаторите од Индија и Германија беа изведени на судење во Штутгарт. Тие беа приведени во мај 2019 година во различни градови во провинциите Баден-Виртемберг и Сарленд.

Обвинетите организирале најмалку 39 нелегални бракови помеѓу јуни 2014 и мај 2019 година. Главно помеѓу мажи од Индија и Пакистан и жени од Бугарија и Грција. „Нелегалната добивка од каков било ваков брак е околу 25.000 евра“, објаснува портпаролот на полицијата во Штутгарт. Учествуваат граѓани на ЕУ, од кои повеќето се жени, кои, исто така, остваруваат профит. Според истражителите, тие добиваат и до 7.000 евра за склучување фиктивен брак.

 „Договорот“ се остварува на следниов начин: мажите патуваат главно со туристички визи за Кипар и Данска, се запознаваат со нивните лажни сопруги и по бракот, патиштата им се разделуваат. Жените се враќаат во нивните матични земји, а мажите заминуваат за Германија. Посредниците им обезбедувале фиктивни договори за изнајмување, потребни за да добијат дозвола за престој во Сојузна Република.

Балканските земји, Кипар, Ирска, Белгија и Данска се најпогодни за вакви бракови бидејќи нема тесно испитување на младенците. Особено Данска има углед дека е „рај за нелегални бракови“ затоа што административните барања се барем таму, пренесува ДПА. Затоа, веќе неколку месеци, владата на земјата се обидува да воведе посериозни проверки на браковите меѓу странците.

Два вида шеми

Официјалните претставници на германската администрација се обучени да следат сомнителни случаи, но организаторите на криминалната шема честопати успеваат да ги избегнат ваквите пречки. „Ди Цајт“ раскажува за работата на една вработена во Министерството за надворешни работи, која побарала анонимност. Неговата задача е да процени дали идните сопружници не се водени од корисни мотиви. Службеничката зборува за два вида лажни бракови – во првиот случај тоа е нешто како „трговски договор“ во кој обете страни се водат од цел за лично збогатување. Во вториот случај едниот партнер е мотивиран од парите што ќе ги добие, а другиот наивно верува дека ќе се ожени за љубов.

Ако се сомнева во каква било таква шема, германските институции ги покануваат осомничените парови да зборуваат. Ако младоженецот е сè уште во странство, интервјуто се спроведува во германската амбасада на земјата во која се наоѓа.

Скоро како испрашување

Разговорот често пати изгледа како испитување во полициска станица. Се поставуваат различни прашања, на пример: Каде и како точно беше направен предлогот за брак – разговор преку Интернет или ресторан? Колку гости беа таму на свадбата? Што е видливо од прозорецот на бањата во станот на жената? Тогаш се потврдуваат одговорите на двајцата партнери.

Најискрените не се ни обидуваат да кријат дека немаат поим. Тие вадат лист на кој ги запишале одговорите на ваквите прашања. Други одеднаш молат да одат во тоалет, земајќи го својот смартфон со себе. Ова не може да биде забрането, но секогаш ги засилува сомнежите на испитувачите.

Според адвокатот Кадир Катран, сепак, има многу германски семејства кои би пропаднале на овој тест. Особено ако поминале децении од бракот. Но, ако луѓето стапиле во брак наскоро, се очекува да се сеќаваат.

loading...