ФОРБС ОБЈАВИ ЛИСТА НА НАЈБОГАТИТЕ ТИНЕЈЏЕРИ: Најмногу пари има наследник на „ДМ“

од Stefanija Kuzmanovska

Германски тинејџер стана најмладиот милијардер во светот, според списокот на милијардери објавен вчера од „Форбс“. Кевин Дејвид Леман вреди 3,3 милијарди долари откако од татко му наследи акции во ланецот на големо „ДМ“.

„ДМ“ аптеки, изворот на богатството на Леман, е водечки ланец аптеки во Германија. Основани се во 1974 година и вработуваат над 41.000 луѓе во повеќе од 2.000 продавници во Германија.

Според „Форбс“, ниту Леман ниту неговиот татко активно учествуваат во работата на компанијата и многу малку се знае за нив.

Втор најмлад милијардер е Ванг Зелонг (24), Кинез вреден 1,5 милијарди долари.

Норвешките сестри Александра и Катарина Андресен ги држат третото и четвртото место, тие имаат 24, односно 25 години, и секоја од нив има по 1,4 милијарди долари. И двете имаат акции во семејната фирма „Ферд“, чија вредност се проценува на неколку милијарди долари.

Дури и по пандемијата во 2020 година, светските милијардери се исто така побогати отколку што биле некогаш, иако проценките за нивната колективна добивка варираат. Според „Форбс“, богатството на светските милијардери се зголемило од 8 на неверојатни 13,1 трилиони долари (13.000 милијарди).

Слични содржини