Франција развива тест на ковид со резултати за 40 минути

од Aleksandar Petrovski

Француските научници објавија дека имаат охрабрувачки првични резултати од тестирање на системот за тестирање на ковид-19, кој, како што велат, може да даде резултати за 40 минути без брисеви и без потреба да испраќаат примероци во лабораторијата, пренесува Танјуг.

Францускиот систем покажа прецизност од 87,5 проценти при откривање на позитивни резултати кога беше тестиран на примерок од 220 лица, велат научниците кои сега бараат одобрување од францускиот регулатор за системот да влезе во комерцијална употреба, пренесува Ројтерс.

– Тоа е тест што може да се направи насекаде – рече Александра Прију, претседател на SkillCell, една од партнерите во проектот.

Системот IziCOV, развиен во партнерство со SkilSel и Францускиот национален центар за научни истражувања, вклучува земање примерок од плунка од устата на пациентот со употреба на пипета.

Плунката се пренесува во епрувета што се загрева во посебен преносен уред дизајниран за употреба на лице место. По 40 минути, резултатот е подготвен. Ако течноста во цевката е жолта, пациентот има ковид-19. Ако течноста е портокалова, таа е негативна.

Конзорциумот изјави дека од првичниот тест со 220 лица, тие ги прошириле своите тестирања на примерок од 720 лица. Резултатите од ова пообемно тестирање сè уште се анализираат.

Системот наречен IziKOV е една од многуте опции што се развиваат низ целиот свет во обид да се подобри и забрза тестирањето за ковид-19.

Повеќето тековни тестови се потпираат на земање примерок од носниот канал, кој потоа се испраќа во лабораторија каде што се анализира со употреба на опрема и хемиски додатоци направени од неколку производители, а резултатите може да се чекаат со денови.

Според Ројтерс, ваквиот систем доведе до недостиг и одложувања што, според епидемиолозите, ги попречуваат напорите за брзо изолирање на случаите и на владите не им преостанува ништо друго освен да прибегнат кон економски скапи блокади.

loading...

Слични содржини