„Фридом Хаус“: Рекорден број апсења за постови на Интернет

од Vladimir Zorba

Бројот на земји во кои корисниците на Интернет се уапсени и малтретирани за нивните објави на Интернет достигна рекорден број помеѓу јуни 2020 и мај 2021 година, се наведува во денешниот извештај на „Фридом Хаус“.

Дигиталните права опаѓаат во светот 11-та година по ред, според оваа американска невладина организација.

Извештајот го оценува нивото на слобода на Интернет во различни земји, особено земајќи ги предвид ограничувањата за пристап или обидите за манипулација со интернет дебатите.

„Оваа година, корисниците на Интернет се соочија со физички напади како одмазда за нивните онлајн активности во 41 земја“, се вели во извештајот.

Вкупно 20 земји го блокираа пристапот до нивните граѓани на интернет за една година.

Во текот на набудуваниот период, ситуациите во Мјанмар и Белорусија се истакнуваат во негативен контекст, каде што имаше прекини на електричната енергија со цел да се блокира Интернетот.

Интернет -правата најмалку се прекршуваат во Исланд, кој е пред Естонија и Костарика.

Кина продолжува да ги води земјите што манипулираат со Интернет поради цензура, борба против анонимноста преку Интернет и затворање на дисиденти кои се активни на Интернет.

Слични содржини