Ѓерлек: Не ја исклучувам можноста да се појави сој што ќе биде отпорен на постоечките вакцини

од Nikola Popovski

Државниот секретар во српското Министерство за здравство, д -р Мирсад Ѓерлек, истакна дека четвртиот бран на корона вирусот е неизбежен, а потоа ги коментираше постојните мерки.

– Не верувам дека со постојните мерки може да очекуваме влошување, не смееме да чекаме да се случи тоа. Четвртиот бран на коронавирусот е неизбежен, и сигурно нема да чекаме влошување на епидемиолошката состојба со постојните мерки – рече Ѓерлек.

Тој посочи дека е неопходно да се заострат мерките за да се намали можноста за пренесување на инфекција со корона вирус.

– Очекувам мерките да бидат построги во однос на бројот на луѓе што се собираат на едно место, бидејќи секој контакт претставува огромен ризик за пренесување на инфекцијата. Кај нас процентот на вакцинирани е низок, а опуштањето на граѓаните неоправдано и недозволиво – рече тој.

Лекарот, исто така, вели дека борбата против вирусот ќе трае подолго отколку што се надевавме.

– Секојдневно голем број граѓани се враќаат од летните одмори. Разбирам да се опуштите и да одите на заслужен одмор, но само ако сте вакцинирани. Одењето на одмор невакцинирани, во земји каде што демнее коронавирусот, е голем ризик. Веќе се плашиме од постојаниот раст на бројот на прегледи во ковид-амбулантите – рече тој.

На прашањето колку дневно се очекуваат заразени луѓе во септември, Ѓерлек вели дека му е жал што некои граѓани сеуште не ја разбираат сериозноста на ситуацијата.

– Не можеме да ја победиме круната без висок процент на вакцинација. Во меѓувреме, дозволуваме вирусот да мутира и да го подигне нивото на проценки за подигнување на колективниот имунитет, ослабувајќи ја ефективноста на постојните вакцини. Затоа, не ја исклучувам можноста да се појави сој што ќе биде отпорен на постоечките вакцини, што би било катастрофа – предупредува Ѓерлек.

Фото: Курир.рс.

Слични содржини