Германија бележи постојан пораст на пристигнувања преку „белоруската рута“ оваа година

од Vladimir Zorba
116 прегледи

Во првите пет месеци од годината, германската федерална полиција регистрирала 2.215 мигранти кои пристигнале по нередовни средства користејќи ја таканаречената „белоруска рута“.

Луѓето беа фатени на границите на Германија со Полска и Чешка. Нивниот број постојано растеше во текот на годината: додека имаше само 26 пресретнувања во јануари и 25 во февруари, бројката се искачи на 412 во март, 861 во април и 891 во мај.

Но, ова е сепак значително пониско од минатата година. До крајот на мај 2023 година, полицијата забележала околу 6.000 неовластени влезови преку рутата.

Од 2021 година, Европската унија ја обвини Белорусија дека намерно го олеснува патувањето на мигрантите од кризните земји, главно од Блискиот Исток, давајќи им визи и логистичка помош.

Откако ќе ги намамат мигрантите во Белорусија, тие потоа се испраќаат во земјите на ЕУ како Полска. Брисел вели дека ова е обид да се дестабилизира блокот од 27 нации како одмазда за санкциите на ЕУ кон Белорусија поради задушувањето на продемократските демонстранти и соучесништвото на земјата во руската инвазија на Украина.

Многу од мигрантите без документи на рутата се обидуваат да влезат во Германија, најголемата европска економија, откако транзитираат во Полска и Чешка.

Во Германија тие се сместени во сместување додека се разгледуваат нивните барања за азил.

Полска подигна ограда висока 5,5 метри на границата со Белорусија, поддржана од камери и чувари.

Но, повеќе луѓе се обидуваат нередовно да ја преминат границата: Полската гранична стража регистрирала 16.500 такви обиди од почетокот на годината. Во истиот период во 2023 година имало 11.200.

Слични содржини