Германскиот регулатор вети дека ќе ги сузбие онлајн платформите кои ги кршат правилата

од Vladimir Zorba
158 прегледи

Германската Федерална мрежна агенција ги објави плановите за сузбивање на големите онлајн платформи кои ги прекршуваат нејзините правила, со што јасно стави до знаење дека ниту една компанија не е изземена од усогласеноста.

„Ако сфатиме дека некој е опасен или дека намерно и стоички ги занемарува правилата, тогаш тоа ќе го чини скапо“, изјави шефот на агенцијата Клаус Милер за германскиот весник Зидојче цајтунг во коментарот објавен во понеделникот.

„Не се плашиме од големи имиња“, додаде тој.

Од средината на мај, германската Федерална мрежна агенција ги следи онлајн услугите за усогласеност со Законот за дигитални услуги на ЕУ (DSA). DSA има за цел да го намали говорот на омраза и бара онлајн пазарите да ги отстранат лажните производи и опасните играчки додека ги предупредуваат купувачите.

Од август 2023 година, главните онлајн платформи како Google, Amazon и YouTube мораа да ги почитуваат правилата. Комисијата на ЕУ е одговорна за следење на овие онлајн гиганти.

Во Германија, Федералната агенција за мрежа е одговорна за надзор на помалите провајдери кои сега мора да го следат примерот.

„Многу луѓе имале лоши искуства на интернет“, вели Милер. „Нивните поплаки за производите или содржината беа игнорирани, или беа измамени и манипулирани.

Прекршувањето на DSA може да резултира со казни до 6% од годишниот глобален промет.

„Го правиме интернетот побезбеден“, вети Милер.

Слични содржини